2011. február 12., szombat

Rajzeszközök / Zeichenutensilien

Még várom a portrékat a közös rajzoláshoz. Addig is vegyük át a legfontosabb témát az induláshoz, a rajzeszközöket.
A rajzolásban tényleg az a legcsodálatosabb, hogy minimális befektetéssel el lehet kezdeni. Sőt, a legtöbb háztartásban megvannak az alapvető eszközök.
A kezdő vonásokhoz megfelel egy pár HB-s, B-s ceruza egy gyurmaradír, egy hagyományos radír, hegyező és nyomtatópapír. Ezek felhasználásával készült az alábbi gyakorló rajzom Lee Hammond: Lifelike Drawing c. könyvéből:

A későbbiekben azért nem árt mindenből a legjobb minőséget beszerezni, mert nagyon megkönnyíti és sokkal élvezetesebbé, szebbé teszi munkánkat.
Én most ezekkel az eszközökkel dolgozok:



A képen balról jobbra a következők láthatók:
1. A bal felső sarokban mechanikus hegyező. Nem létszükséglet. Nekem a színesceruzák miatt van rá szükségem. Grafitceruzához a hagyományos, de feltétlenül éles pengéjű hegyező is tökéletes.

2. Puha sörtéjű kefe. Azért van rá szükség, hogy ne a kezemmel zsírozzam a papírt, amikor a radírdarabokat, grafitport letörlöm. Erről majd ejtek több szót is, amikor a papírról lesz szó.
Lehet kapni Amerikában speciális keféket a rajzoláshoz. Én nem jutottam hozzá ilyenhez, ezért kitaláltam, hogy a kisfiam babakeféjének nagyon puha a szőrzete és így ezt használom. A célra megfelel, a gazdájának már úgysincs rá szüksége.:-)

3. Ezek a grafitceruzáim egy hajgumival összefogva. Faber-Castellt használok, ez nagyon jó minőség és filléres dolog. Vettem már KOH-I-NOOR profi ceruzakészletet is, de az néhol karcos, mintha grafit helyett kavicsdarabok lennének benne.
A következő számozások vannak a képen: H, HB, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B
Ebből nem használom mindegyiket, leginkább csak a HB-s, 2B-s, 3B-s, 6B-s ceruzákat.

4. Mechanikus ceruza 0,5-ös HB-s heggyel a finom részletekhez.

5. Dörzsölő nagyobb és kisebb méretben. Az árnyalatok összemosásához. Ezt is alig használom, inkább kozmetikai papírtörlő kendőt (feltétlenül a szárazat) használom.

6. A gyurmaradír és a hagyományos radír, aminek éles késsel ékalakúra vágtam a végét, hogy finomabban tudjak vele dolgozni.

7. Van egy elektromos radírom is, de még nem igazán megy a használata, ezért inkább az ékalakú radírt használom a finom radírozáshoz.

8. És az egész hátterét Lana minőségi rajzlap adja. De a papírról majd egy másik bejegyzésben.
A kezdeti próbálkozásokhoz elég a nyomtatópapír vagy az olcsó rajztömb. Én is azzal kezdtem.

Ha van kérdés, tedd fel nyugodtan a megjegyzés rovatban!

* * *
Für den Anfang braucht man nicht Viel. Die Zeichnung oben ist eine Übung aus dem Buch Lifelike Drawing von Lee Hammond. Ich habe sie mit HB und B Stifte auf Drukerpapier gezeichnet.
Heute verwende ich ein bisschen mehr Utensilien, wie du auf dem unteren Bild sehen kannst.

2 megjegyzés:

gromine írta...

Köszi szépen, hogy leírtad, hogy mit kell elsőnek megvenni.
szinte minden meg is van hozzá, csak a gyurmaradír hiányzik.

anwerosa írta...

A gyurmaradír fontos, mert azzal nagyon finoman, éles kontúrok nélkül lehet világosítani részeket. Ha nem sikerül venni, akkor rendes radírt is használhatsz, de azzal sok munka van, mire az éles széleket satírozással kifinomítod.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...