2011. február 8., kedd

Küldj egy fényképet!

    Mint ahogy a nevében is benne van, a fotórealisztikus rajzokat általában fényképről készítik. Nagyon tisztelem azokat az utcai rajzművészeket, akik egy izgő-mozgó kisgyerekről, türelmetlen felnőttről pár perc alatt olyan rajzot tudnak készíteni, ami még hasonlít is. Sok tapasztalt művész is élőben készíti portréit.
A fényképhez hasonlítható élethűséghez azonban nagyon hasznos, ha fényképről dolgozunk. Nagy mértékben megkönnyíti munkánkat és majd megtapasztalod te is, hogy egy pár milliméter eltérés egy portrén mennyire más arckifejezést tud okozni.

A fotórealizmushoz tehát fontos a pontosság. Sok türelem kell, nem lehet kapkodni. Ezért jó egy türelmes, változatlan fénykép.
Az azonban nem mindegy, milyen fényképet használunk. Amilyen a fénykép, olyan lesz a rajz is. Nagyon fontos, hogy az illető, akit vagy amit rajzolni szándékozunk, az tisztán kivehető legyen a képen. Minden kis árnyéknak, fénynek fontos szerep jut a rajzoláskor. Csoportképről nem lehet rajzolni. A legjobb, ha direkt rajzolási céllal készítünk portrét az illetőről.
A családi albumokban is sok rajzolni való található. A fényképésznél készült képek jó minőségük miatt ideálisak. Egy gyerekkori képemről készült például az alábbi rajzom:


Amennyiben saját magad készítesz fényképet, akkor ügyelj arra, hogy a fotóalanyt szemmagasságban fényképezd! Akkor is, ha kutya, macska vagy nyuszi az illető. Így elkerülhető, hogy egy vízilófejű, bolhatestű szörnyet kelljen madárperspektívából rajzolnod.:-)
Kerüld a vaku használatát, mert az "kisimítja" a képet. Az erős megvilágítástól eltűnik minden árnyék, ami a térbeliség ábrázolásához nélkülözhetetlen. Inkább szabadban fényképezz, vaku nélkül! Persze ott is kerülendő a túl erős fény, ami a fotóalanyt esetleg hunyorgásra kényszeríti. A túl erős fénytől az árnyékos részek a képen feketék lesznek, a részletek eltűnnek.
A fényképészek ezért szeretik a felhős napokat, de egy napfényes nyári napon, egy fa árnyékában is szép portrékat lehet készíteni.

Ha van kedved velem rajzolni és tudsz ilyen képet küldeni, akkor várom a profilomra kattintva megjelenő e-mailemre. A beküldött képekből szavazással közösen kiválasztunk egy képet, amit lerajzolunk, ezért kérlek olyan képet küldj, amit feltehetek a blogra!
Ha nem tudsz fényképet küldeni, az sem baj, akkor majd választunk a többiekéből.
Amíg a képek megérkeznek, addig egy pár alapvető dolgot átveszünk az induláshoz a következő bejegyzésekben.
Ha pedig elkülditek nekem a velem közösen készült rajzotokat, akkor lehetőség szerint mindet (ha túl sok lesz, akkor a legszebbeket)  felteszem a blogra, hogy mások is megcsodálhassák.
A közös rajzoláshoz bármikor csatlakozhatsz és nyugodtan haladhatsz a saját tempódban, hiszen itt nem szabad kapkodni.
Kérdéseidre szívesen válaszolok.

3 megjegyzés:

gromine írta...

Mit tanácsolsz, hogy milyen képpel kezdjünk? Nem igazán tudok rajzolni, de érdekel.
Lehet egy tájkép is?

anwerosa írta...

Én portréra gondoltam. Elsősorban egy személy vagy kedvenc háziállat képére. Én ilyeneket rajzolok általában. Nem kell félni tőle. Ha azt meg tudod rajzolni, akkor a tájképek is menni fognak.

gromine írta...

Köszönöm szépen a válaszod, és küldöm majd a képet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...