2011. február 28., hétfő

Hasznos segítők sk. - színérték skála

     A színérték az adott szín relatív világosságát vagy sötétségét fejezi ki. A különböző színértékek alkotják a formát. Minél pontosabban eltaláljuk a színértéket, annál élethűbb lesz a rajz.
A természetben végtelen árnyalat fordul elő, ezért a művészek kénytelenek leegyszerűsíteni a színérték skálát annyi árnyalatra, amennyit még fel tudnak ismerni. Így sokan a 9 fokozatú színérték skálát használják, de kezdetben megteszi 5 árnyalat is.

Saját színérték skála készítése több szempontból is hasznunkra válhat. Megismerjük általa a ceruzáinkat, gyakoroljuk, hogy gyengébben/erősebben rányomva, több réteg felvitelével különböző árnyalatokat érhetünk el.
A skála később abban is segítségünkre lesz, hogy a megfelelő színértéket megtaláljuk, ami szabad szemmel nem olyan könnyű, mint gondolnánk, mert a szemünk csal. Erről azonban majd később lesz szó.

Itt Ken Goldman: Understanding Values c. könyve alapján rajzoltam meg a 9 fokozatú skálát.

A ceruzákat keménységük alapján H, HB, B jelzéssel és számmal látják el. A H-s ceruzák keményebbek, a B-s ceruzák puhábbak. Minél nagyobb a betű melletti szám, annál keményebb/puhább a ceruza.
A keményebb ceruzák kevesebb grafitot juttatnak a papír pórusaiba, ezért halványabban lehet velük rajzolni, míg a sötétebb árnyalatokat, a puhább B-s ceruzákkal lehet elérni.

Mivel a KOH-I-NOOR 2-6H-s ceruzáim karcosak, ezért az ábrán az első négy árnyalatot H-s ceruzával rajzoltam. Az egyszerűbb, 5 fokozatú skálához az 1-3-5-7-9 árnyalatok kellenek. A 9-es a legfehérebb, a papír fehérségét jelzi.
Érdemes a saját ceruzáinkkal próbálkozni, elérni a megfelelő árnyalatot. Minden márka más, különböző jelzésű ceruzák eredményezhetnek azonos színértéket, ezért csak kipróbálással lehet megtapasztalni, hogy melyik árnyalathoz melyik ceruzát érdemes használni.

Aki pedig még több gyakorlásra vágyik az érdekes tónusozási feladatokat talál itt.

4 megjegyzés:

nöné írta...

Nem is gondoltam volna, hogy ennyiféle ceruza van!
Néhányat ismertem, mert amikor gyorsírást tanultam, ott sem volt mindegy, milyennel írjuk a jeleket, ugyebár ott nagyon nagy szerepe van a vékonyan hagyásnak és a vastagításnak.

anwerosa írta...

Ez még nem is minden. A profi készletben 16-féle ceruza van.
Én meg azt nem gondoltam volna, hogy a gyorsíráshoz különböző ceruzák kellenek. Számomra elképzelhetetlen, hogy van idő diktálás közben még ceruzát is váltogatni.

nöné írta...

Jaj, nem akartalak megtéveszteni, ceruzacserélgetés nincs, hacsak olyan tompa nem lesz a vége, hogy olvashatatlan az írás. Arra gondoltam inkább, hogy megtalálni azt a megfelelő cerkát, ami szépen tud vastagítani, de nem nyomódik át nagyon a lap másik oldalára, viszonylag sokáig hegyes marad...meg ilyesmi.

anwerosa írta...

Ja, jó! Akkor megnyugodtam. Már magát a gyorsírást is nehéz elképzelni és ha még a ceruzát is cserélgetni kellene, akkor el sem tudnám képzelni, hogy milyen boszorkányos ceruzavirtuóznak kellene lenni hozzá.:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...