2013. május 20., hétfő

Tippek, hogy bármit pontosan le tudj rajzolni - 2.

Íme a tippsorozat második része. (Az első részt ezen a linken olvashatjátok el újra.)

4. Egymással összefüggő formákat rajzolj, ne pedig függetleneket!

Nagyon nehéz kiszámolni milyen távolságra van a modell feje a talpától, az egyik fül a másiktól, vagy egy távoli fa az előtérben állótól, hacsak nem rajzolod meg a közöttük lévő formákat. Ez azt jelenti, hogy miután meghatároztad az álló modell teljes magasságát és létrehoztál egy olyan méretarányt a rajznak, hogy ráférjen a papírra, utána a fejtől lefele haladva dolgozod ki a vállakat, onnantól a csípőig, tovább a térdekig stb., hogy minden formát meg tudsz becsülni a többihez viszonyítva.

5. Rajzolj segédvonalakat a formák között, hogy jobban meg tudd határozni a köztük lévő távolságot!

Robert Liberace művész azt tanácsolja, hogy rajzolj nagyon halvány, egyenes vonalakat az alak vagy csendélet minden egyes összetevője között, hogy az irányítsa a kezed, amikor finomítani kezded a rajzot. Ezután adj fokozatosan több vonalat krétával, grafittal, szénnel vagy színes ceruzával, hogy sötétíts a formák és árnyékmintázatok körvonalain.


6. Kezdd a világos árnyalatokkal és haladj a sötétek felé!

Sok művész szerint érdemes a legvilágosabb részektől haladni a legsötétebbek felé, mert így van lehetőség menet közben módosítani anélkül, hogy a helytelen vonalak radírozásával tönkre tegyék a papírt vagy csúnya maszatot hagyjanak rajta.

Rajz: Robert Liberace

2 megjegyzés:

gromine írta...

Köszi szépen a tippeket !

anwerosa írta...

Nagyon szívesen!:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...