2013. május 31., péntek

A Shades of Gray 2012 verseny győztese

A Drawing magazin Shades of Gray címmel minden évben meghírdeti pályázatát, melyre fekete-fehér rajzokat lehet beküldeni. A 2012-es győzteseket most választották ki, köztük első helyezést Joseph Crone "Off the Beaten Path" c. munkája nyert.


Két férfit látni a képen. Az egyik egy fára támaszkodva, előre hajolva figyeli a másikat. Vajon mit csinálhat? Lehet, hogy valami gonosz jár a fejében és egy kriminek vagyunk szemtanúi? Talán éppen egy holttest fölé hajol?

Joseph Crone rajzainak jellegzetessége, hogy a nézőre hagyja a történet befejezését, melyet elmosódva ábrázol. A művészt a régi fekete-fehér filmek inspirálják, a 40-es, 50-es évek mozija.
Ezekben a filmekben a kamera sokszor nem az aktuális alakra volt fókuszálva és így kicsit elmosódott volt a kép. Ezt a hatást használja fel Crone rajzaiban a titokzatosság érzésének keltésére és ezzel irányítja a néző tekintetét a rajzon.

A művész fekete Prismacolor Verithin színesceruzával rajzol Grafix Dura-Lar fóliára, ami egy matt iratfűző fóliához hasonló. A színesceruzával egészen intenzív fekete árnyalatokat is el tud érni és nagyon pontosan tud dolgozni, ezért részesíti előnyben a grafittal szemben.
A fólia, pedig érzékeny felület. Ha nagyon éles részleteket akar rajzolni, akkor egy teljesen sima plexi lapot tesz alá. A homályosabb résznél pedig olyasmi felületet, aminek van egy kis mintázata, mint pl. nyomtató papírt. A papír "fogai" a rajzon is megjelennek és elhomályosítják a képet.

Joseph Crone gyakran állt modellt saját magának, de a legutóbbi munkáiban már barátait kéri fel erre a szerepre. A kosztümök jelentős szerepet játszanak a rajzain, melyek saját kollekciójából vagy régiség kereskedésből származnak.

Még több rajz látható Joseph Cronetól a honlapján: josephcroneart.com

1 megjegyzés:

gromine írta...

Nagyon szépen rajzol.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...