2013. július 26., péntek

Kezdő rajzosok leggyakoribb hibái - 2.

Itt folytatódnak Helen South tippjei:

6. Félsz a feketétől?

Gyakori hiba árnyékolásnál, hogy nem mennek tovább a sötét szürkénél. Ha a színárnyalatok csak a szükséges feléig mennek, azzal korlátot szabsz a formaalakításnak és mélység ábrázolásnak. Tegyél egy darab fekete lapot a rajz sarkára és merd használni a sötét árnyalatokat! Az igazán sötéteket!

7. Tónusrajzoknál körvonalak használata

A tónusrajzoknál a színértékekkel kelted a valóság illúzióját. Ha egy erős körvonalat rajzolsz, azzal megzavarod ezt az illúziót. A körvonalakat inkább két különböző tónus találkozásával határozd meg és ne vastag vonalakkal.

8. Nem a megfelelő papír használata

A papíron is múlhat, ha a rajzod fakó. Néhány olcsó papírnak fényes a felülete és ezen nem tapad meg a grafit. Egy vastag jegyzettömb pedig túlságosan benyomódik ahhoz, hogy rendesen rá tudd nyomni a ceruzát. Próbáld meg fotó- vagy nyomtató papírral vagy olcsóbb vázlatpapírral és tegyél egy pár lap alá egy keményebb lapot, hogy keményebb felületet kapj!
Ha egyenletes satírozást szeretnél, akkor néhány durvább vázlatlapon egyenetlen textúrát kaphatsz. Próbáld ki a forró nyomással készült Bristol kartont vagy más sima felületű papírt!

9. Növényzet rajzolása firkáló mozdulatokkal

Ne használj körkörös firkálást növényzet rajzolásához! Inkább konvex formájú vonalkákkal (félhold alakú vonalakkal) rajzold be a növényzet csomóiban és körülötte az árnyékokat és így sokkal élethűbbek lesznek a fáid.

10. Ceruza vonalak használata haj és fű rajzoláshoz


Ha minden egyes hajszálat vagy fűszálat egyetlen ceruzavonással rajzolsz meg, akkor egy gubancos drótkupacot fogsz kapni. Helyette próbáld inkább pehelykönnyű vonalkákkal berajzolni a haj vagy fű egyes részei mögötti árnyékokat, illetve a sötétebb növényzetet!

Rajz: Mike Sibley

1 megjegyzés:

gromine írta...

Köszönöm, elmentettem magamnak ezeket a tanácsokat .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...