2013. július 22., hétfő

Kezdő rajzosok leggyakoribb hibái -1.

Ha magadtól tanulsz rajzolni könyvek és internet segítségével, néha nehéz rájönni, hogyan is fejlődjön tovább az ember. Sokszor ugyanazt a hibát követjük el újra és újra, mert nincs egy tanárunk, aki kijavítson. A megoldás, hogy visszanézzük régebbi rajzainkat teljesen más, kritikus szemszögből. De ne csak a hibákat lássuk, hanem legyünk büszkék is a fejlődésünkre, mert fontos, hogy megmaradjon a rajzolás élvezete.

És segítségül itt áll néhány tipp, hogy milyen hibákat próbálj meg elkerülni:

1. Kemény ceruza használata
Ha nincsenek sötét árnyékaid és az egész rajz halvány, akkor nézd meg a ceruzádat! HB-set használsz? Azt túl kemény, (bár a halvány satírozáshoz pont megfelelő). Vegyél elő B-s, 2B-s, 4B-s ceruzákat a sötétebb tónusokhoz!

2. Vaku használata portré fotózásnál
Ez a legnagyobb kezdő probléma. A vaku a fények és árnyékok kiegyenlítésével lapossá teszi a képet, nem marad elég részlet a rajzoláshoz. Ha a személy veled szembe néz, akkor nagyon nehéz megformázni az arcot, mert a perspektíva eltűnik a fej mögött, és ráadásként egy ráerőltetett "csíz" mosoly teljesen meg fogja nehezíteni az életed.
Állítsd be a fotóalanyt enyhén oldalra fordulva, hogy jobban meg tudd formázni az arcát, használj természetes fényt és természetes arckifejezést, mert az jobban visszaadja az illető karakterét!

3. A fej arányai
Aszerint, hogy hogyan összpontosítunk a fej különböző részeire, általában bizonyos részeket túl nagynak rajzolunk és a többit levágjuk. Nem szoktál túl kicsi homlokot rajzolni? Nem túl lapos a rajzon az illető fejének hátsó része?

4. Az arc részei nincsenek egy vonalban
Mivel általában szemből nézünk az arcra, megpróbáljuk a részeket a rajzon is vízszintesen rajzolni. Viszont ha a fej elfordult egy kicsit, akkor ez torzulást okoz a rajzon. Rajzolj be segédvonalakat és azzal ellenőrizd, hogy az arc részei ugyanabban a szögben dőlnek-e, mint a fej maga!

5. Állatok rajzolása emberi szemmagasságból
Ha állva fotózod kedvenced, akkor fel fog rád nézni a képen, emiatt a fej túl nagy lesz a törzséhez képest és az ábrázata is elég furcsa lesz. Menj hátrébb és tartsd a fényképezőt az ő fejmagasságában, így sokkal jobb referencia fotót kapsz.

Forrás: Helen South tippjei, about.com

1 megjegyzés:

gromine írta...

Köszönöm a tanácsokat .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...