2012. június 4., hétfő

Hogyan fessünk vízcseppet akrylfestékkel

A következő videóban Franz-Josef Bettag egy pálmalevelet fog festeni vízcseppekkel. Ne várjatok hiperrealisztikus végeredményt, de az alapokat nagyon érthetően és részletesen mutatja be. A videó fordítását alul olvashatjátok.

 
Bettags Malschule - Wassertropfen mit Acrylfarbe m… - MyVideo

A videó fordítása:

Biztosan kérdezték már, hogyan lehet vízcseppeket, melyekben a fény tükröződik, szépen, realisztikusan festeni.
Első látásra nehéznek tűnik, de van néhány apró trükk, melyekkel Önök is egész egyszerűen egy felhasználható eredményre juthatnak. A megfelelő eszközökkel ez nem boszorkányság. Egy feket karbonceruzával, egy vékony ecsettel és egy kis ügyességgel Önök is meg tudják festeni ezt a képet a sok kis és nagy vízcseppel. És ezekre van hozzá szükség:

60 x 80 cm-es vászon,
Galeria acrylfestékek a Winsor&Newton-tól:
permanentzöld, phthalozöld, kadmiumsárga, coelinkék, phthalokék, türkiz, fekete, titánfehér
Acrylix`s ecsetkészlet a Habico-tól
Vékony ecset
Karbonceruza

Miután a motívumot átmásoltam a vászonra, felhígított phthalozölddel kifestem a levelek alapformáját. Hogy a szín intenzívebb legyen, száradás után egy másik réteget viszek fel ugyanazzal a színnel. Fekete és phthalokékkel befestem a hátteret, a festéket csak kevés vízzel hígítottam.

Permanentzöldet és kevés kadmiumsárgát összekeverek és megváltoztatom vele a levelek alapszínét. Így most ragyogóbbak lesznek.

Száradás után a fényes oldalt egy világosabb zölddel alakítom ki. Permanentzöldből, kadmiumsárgából és fehérből keverem ki.

A levélszárak koszorúját kadmiumsárgával festem fel. Egy vékony fekete kerettel elválasztom az intenzívzöld levelektől. A levélszéleken a tükröződéseket titánfehérrel festem. A körecsettel viszem fel óvatosan. A hígított fehéret felhasználom az enyhe visszaverődésekre a levelek világosabb oldalán. A színben a struktúrának felismerhetőnek kell lennie, ezért visszafogott vagyok a víz hozzáadásával.

Ha  a levelek készen vannak, elkezdem a sok kisebb-nagyobb vízcsepp festését. Az első 2 cseppen szeretném a folyamatot bemutatni.
Fekete karbonceruzával felrajzolom a cseppek körvonalát a levélre. A ceruzavonás erőteljes és jól felismerhető. Ezután titánfehéret felhígítok és az ecsettel a fekete vonal belső széle mentén festek. Ezután egy tiszta, nedves ecsettel a fehéret középre húzom és ezáltal tompítom. Így egy könnyű, átlátszó átmenet keletkezik a zöld levélszínbe.

Itt megnézhetik mégegyszer.

A fényvisszaverődéseket titánfehérrel festem fel. Ahogy most mutattam, sok kisebb, nagyobb vízcseppet festek a levelekre. A formát kör és ovális között változtatom.

Hogy a vízcsepp formája még realisztikusabb legyen, az árnyékos oldalon ecsettel megerősítem a karbonceruza-vonalat. A phthalozöld most eltakarja a fekete ceruzát. Hogy a zöld ne legyen túl domináns, kis permanentzölddel tompítom és ezzel is térbeli hatást adok neki.
És itt láthatják egy másik példán, milyen egyszerű vízcseppet festeni.

Miután mindegyik vízcsepp kész van, óvatosan kadmiumsárga-phthalozöld-titánfehér keverékkel további struktúrát és effektusokat festek a levelekre.

A sötét háttér túl komornak tűnik, ezért további leveleket festek a levél mögé. Ezek tompított színekkel lesznek a köztes térbe festve. Az egész kompozíció ezáltal térbeliséget nyer és a háttér sokkal barátságosabb lesz.

1 megjegyzés:

gromine írta...

Nagyon érdekes , köszönöm a fordítást.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...