2012. március 6., kedd

A robotok már rajzolnak is helyettünk

    Már megszokhattuk, hogy a robotok takarítanak vagy autókat szerelnek össze helyettünk, a Hanoverben ma megnyíló CeBIT digitális technológiával foglalkozó kereskedelmi kiállításon az ipari robot azonban művészi hajlamait is kiélheti. A látogatók a Fraunhofer Intézet standjánál helyet foglalhatnak egy széken és a robot 10 perc alatt elkészíti portrévázlatukat, amit fel is mutat a nézőközönségnek.


A Karlsruheban készült robot karján egy kamera van, ami egy képet vesz fel a modellről. Egy speciális szoftver érzékeli a kontrasztos részeket és átalakítja olyan koordinátákká, melyek a robot karját mozgatják. A kutatóknak azt volt a legnehezebb megoldani, hogy a kép valóban portréhoz hasonlítson, vagyis ne rajzolja meg a kisebb ráncokat, ugyanakkor pontosan tüntesse fel a szemet.

A robot napi munkája nem ennyire művészi. Hétköznapjaiban ugyanis a különböző anyagok fényvisszaverési tulajdonságainak vizsgálatával foglalkozik, mint például, hogy a gyerekek iskolatáskája különböző szögekből hogyan tükrözi vissza a ráeső fényt.
Így egyenlőre nem kell tartanunk attól, hogy elveszi a portrérajzolók munkáját. Meg amúgy is, tónusokat feltüntetni még nem tanult meg.:)

Forrás: Fraunhofer Intézet

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...