2012. február 3., péntek

Mona Lisa ikerpárja

A festmény, melyről azt hitték, a Mona Lisa egy másolata, szakértők szerint a Leonardo által festett eredeti képpel egy idős - írja The Art Newspaper

 Fotó: LA Times

A madridi Prado múzeumban fellelhető másolat a Louvre-ban kiállított eredetivel egyidejűleg készült. Valószínűleg Leonardo egyik tanítványa készítette lépésről lépésre együtt haladva a mesterrel. Amikor a Prado múzeum konzervátorai eltávolították a háttér fekete lazúrját, meglepődtek a feltáruló képen. Hogy a mester és tanítványa együtt készítették képeiket, az is bizonyítja, hogy az eddig másolatnak hitt képen ugyanúgy megfigyelhetők a kompozícióban menet közben történt változtatások, mint az eredetin.

A kutatók infravörös sugarakkal vették górcső alá a képet és az eredményt összehasonlítva az eredeti kép 2004-ben történt infrasugaras vizsgálatával eléggé megdöbbentek rajta, hogy a festmény alatti rajz megegyezik Leonardo rajzával, amivel a képet elkezdte, a későbbi változtatások előtt. Ebből következtetnek arra, hogy párhuzamosan készült a két kép.

A Prado múzeumban eltávolították a besötétedett felső lazúrréteget és így felszínre került a Toscanat ábrázoló háttér és Mona Lisa finom arcvonásai. Az erdetit a közeljövőben nem tervezik restaurálni, így meglepő, hogy a besötétedett lazúr alatt az eredeti Mona Lisa mennyivel idősebbnek tűnik. A másolaton egy húszas éveinek elején járó fiatal hölgy tekint ránk, míg Leonardo képén szinte középkorúnak látszik.

Hogy ki lehetett a festő, arról csak találgatnak a tudósok. Valószínűleg Leonardo két kedvenc tanítványának egyike.

A restaurált kép a Pradoban lesz kiállítva, majd márciusban átviszik a Louvre-ba, hogy egymás mellett lehessen megcsodálni és összehasonlítani a Mona Lisa "ikreket".

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Danke für den Beitrag und da sieht man mal wieder wie sich alles verändern kann ...
Lieben Gruss Elke

anwerosa írta...

Die Zeit hat die Lasuren verdunkelt und das merkt man erst, wenn man es mit dem neu restauriertem Zwillingsbild (gemalt von einem Schüler von Leonardo)vergleicht.
Liebe Grüsse
Andrea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...