2013. június 20., csütörtök

Obama golyóstollal

75 éves az idén a magyar Bíró László találmánya, a golyóstoll. A világon mindenütt ismerik és használják - sokan még rajzolásra is, mint ebben a videóban is Barack Obama portréjának elkészítéséhez:



A videó YouTube linkje: http://youtu.be/MCXC1IlQhFE

2013. június 18., kedd

Fotó vagy festmény?

Régen milyen egyszerű volt. A festők kiültek a természetbe és lefestették amit láttak.
Amióta feltalálták a fényképezőgépet, úgy tűnik, mintha a fotósok és a festők egymással konkurálnának. Sok festő fotóval összetéveszthető élethűségre törekszik, míg sok fotós festményhez hasonló képek készítésére.
Így egy művészi kép láttán egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy ez most fotó vagy festmény.

Alexa Meade képeire viszont kapásból rávágnánk, hogy festmény. Pedig nagyot tévednénk, mert fotók, bár azért egy kis festés is van bennük.

 
 






Forrás

2013. június 15., szombat

Festmények Excellel

Igen, ez nem elírás. A 73 éves japán nyugdíjas, Tatsuo Horiuchi, Microsoft Excel táblázatkezelő programmal készíti festményeit.
Innen indul:


És ilyen lesz a végeredmény:

 
 
 

Saját elmondása szerint még a munkahelyén figyelte meg az Excellel rajzolgató fiatal kollégákat. Majd nyugdíjba vonulása után vett egy számítógépet, amire már installálva volt az Excel, így ő is elkezdett próbálkozni. Nincs pénze drága grafikai programokra és szerinte még az ingyenes rajzoló programok is sok felesleges funkcióval rendelkeznek. Az Excelnél több neki nem is kell, és ebben teljesen igaza is van, hiszen nagy elismertséget szerzett művészetével.

2013. június 11., kedd

Rendmániás művész

A svájciakról mi jut elsőre eszünkbe? Talán legtöbbünknek a pontosság, rendszeretet?
Pontosan ilyen UrsusWehrli svájci humorista és művész is. Sőt, néha úgy tűnik, hogy kissé túlzottan rendmániás, de ezt viccel vegyítve egy újabb művészeti irányzatot alakított ki - a rendrakás humoros művészetét:
 
 
A művész nem csak a homokozó gyerekekkel, strandolókkal, kínai feliratokkal ilyen kíméletlen, hanem más művészek munkái sem menekülnek rendmániája elől. Van Gogh hálószobájában, Georges Seurat, Keith Haring képein is rendet rakott:
 
 
 
 
( Fentről a második Georges Seurat "Vasárnap délután Grande Jatte szigetén" c. képe, amit színes pontokból festett (pointilizmus). Ezeket gyűjtötte össze Wehrli egy zacskóba.)
 
És így néz ki, ha Wehrli úr szürke öltönyben, fehér ingben és nyakkendővel beszabadul a kertekbe és a múzeumba:
 


2013. június 7., péntek

Az olajfestészet mesterei

Ha már a mestereknél tartunk, essen szó az amerikai olajfestők nemzeti kiállításáról is Texasban.


Ez csak egy kis szerény ízelítő a mintegy 200 kép közül.
A többi mester képeit itt lehet megnézni: http://www.insightgallery.com/
A zsűrizett kiállítás díjnyertes képei, pedig ezen a linken tekinthetők meg: http://www.oilpaintersofamerica.com

A fenti képek festői, sorrendben fentről lefelé: Ed Kucera, Calvin Liang, Warren Chang, Joan Potter

2013. június 4., kedd

A színes ceruzák mesterei 2013

Van olyan gyerek, akinek nincsenek színes ceruzái? Legkésőbb az iskola első osztályában felkerül a színes készlet a bevásárolni valók listájára. Azt azonban sokan nem tudják, hogy művészi képek alkotására is alkalmasak gyerekkorunk kedvencei-  persze egy kicsit felturbózott változatban.
A művész ceruzákban ugyanis sokkal több pigment és kevesebb kötőanyag van, ami lehetővé teszi, hogy szakértő kezek olajfestménnyel összetéveszthető vagy éppen megdöbbentően fotórealisztikus képeket rajzolhassanak velük.


Az amerikai színes ceruza szövetség (CPSA) közzé tette idei zsűrizett, internetes kiállításának, az "Explore This! 9" résztvevőit, nyerteseit. A fenti kép (Ranjini Venkatachari "Let there be Light" c. műve) ugyan nem kapott első helyezést, de szerintem tökéletesen szemlélteti, milyen fantasztikus rajzokat lehet készíteni színes ceruzákkal.
A nyertes képek megtekinthetők a CPSA honlapján: http://cpsa.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...