2011. december 27., kedd

Tanuljunk a nagyoktól

Számtalan helyen találkoztam már azzal a tanáccsal, hogy ha meg akarunk tanulni rajzolni (festeni), másoljuk a nagy mesterek munkáit. Ha az ünnepek alatt ráérsz, akkor itt az ideje elkezdeni.


Az American Artist Drawing magazinban Charles Bargue: Drawing Course c. könyvét ajánlják. Bargue saját rajzaiból készített táblákat, melyekről a művészeti iskolák hallgatói rajzolni tanultak. Érdemes utánanézni az interneten, hátha előfordul egy kallódó példány, mert Picasso és Van Gogh is ezekről a táblákról tanultak rajzolni, de az Amazonnál meg is lehet venni a könyvet.

Haladók vállalkozhatnak Adolph von Menzel rajzainak lemásolására is, akit még Amerikában is az egyik legnagyobb rajztehetségnek tartanak. A Menzel rajzait összefoglaló könyv szabadon letölthető ezen a linken: Drawings of A. von Menzel

Szerencsére az internet remek forrása más nagy tehetségek rajzainak is. Csak elég beírni a Google képkeresőbe Leonardo, Rembrandt, Ingres vagy Sargent esetleg Dürer nevét és már válogathatunk is a képek között. Kezdőknek is érdemes kipróbálni, mert nagy önbizalmat szerezhetünk azzal, ha a mesterek munkáit le tudjuk másolni és közben a technikájukat is ellessük.
Jó rajzolást és Boldog Újévet mindenkinek!

Kiegészítés a blogbejegyzéshez (2016. december)
Bargue táblák ingyenesen letölthetők az alábbi linken:
https://get.google.com/albumarchive/104620822473004383244/album/AF1QipNPt9r0Hvk0zLYGfndEt_B57MXUT2YxyPZtYFdV?source=pwa

2011. december 22., csütörtök

Leonardo szerette a macskákat?

"A legkisebb macskaféle egy mestermű."- írta Leonardo da Vinci, amennyiben valóban tőle származik a fotón látható idézet.
Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek!

2011. december 15., csütörtök

Portré 3,2 millió pontból

Figyelem, a technika csak nagyon türelmeseknek ajánlott. Miguel Endara saját bevallása szerint 210 órás munka van az édesapjáról készült portréban, melynek elkészítése majdnem egy évig tartott neki.
(Ja, és a pontokat ne számolja senki, egy kis matematikával jött ki az eredmény. Miguel 4,5 pont/másodperc átlagsebességgel dolgozott, ezt a 210 órára vetítve jött ki neki a 3,2 millió.)


Hero from Miguel Endara on Vimeo.
 A videó közvetlen linkje: Miguel Endara: Hero

2011. december 5., hétfő

Nem szégyen a segítség

Gyakran látni az interneten olyan rajzokat, ahol az arányok nem stimmelnek, a portrén valami félrecsúszott, kicsit torz. Ilyenkor (amennyiben kíváncsi valaki a véleményemre) én a négyzetrácsok módszerét szoktam javasolni. A közös virágrajznál bemutattam, hogyan kell alkalmazni itt: http://rajzolni-tanulok.blogspot.com/2011/05/rajzoljunk-egyutt-virag2.html
Persze vannak a módszernek ellenzői, akik csalásnak tartják, de szerintem kezdetben nagy segítséget jelent, amíg annyira megedződik a szemünk az arányok felismerésében, hogy később már nem lesz rá szükség. Arról nem is beszélve, hogy olyan nagy művészek is minden szégyenérzet nélkül használták, mint Albrecht Dürer..
.
 

... és Jean August Dominique Ingres:

Ingres: Study for Oedipus and the Sphinx (1808)
Dürer az élő modellt helyezte egy négyzetrácsokkal ellátott üveg mögé. Látszik a metszeten, hogy az üveglapon lévő négyzet megfelelőjét másolta át a szintén négyzetráccsal ellátott rajzlapra.

Ingrest a legnagyobb francia portrérajzolónak tartják. Ő a vázlatok kinagyítására használta a négyzetrácsokat, amikor a vászonra átmásolta. A vázlatait sem minden segítség nélkül készítette, mert az a hír járja, hogy már használta az úgynevezett camera obscurát. Ez egy olyan szerkezet, mely tükrök segítségével a modell képét a rajzlapra vetíti, így csak meg kell rajzolni a körvonalakat. Másként nem tudott volna ilyen hihetetlen anatómiai pontossággal rajzolni, mint a például a lenti rajz:

Jean August Dominique Ingres: Odalisque and Slave
A csodálatos mű grafittal, fekete- és fehér szénnel, valamint vízfestékkel készült. Olyan bravúrral kombinálta ezeket, hogy a szakértők szerint is alig lehet megkülönböztetni, melyik helyen melyiket használta.
A technikai segítség tehát nem szégyen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...